Valoració: ★★★☆☆☆
"Lo mejor de la ciencia ficción soviética I" és una antologia publicada per Orbis el 1986 que recull relats de diversos autors soviètics destacats del gènere, com Alexander i Sergei Abramov, Kiril Bulychev o Aleksandr Beliaev. L’obra pretén oferir una panoràmica del que va ser la ciència-ficció produïda a la Unió Soviètica, un territori poc conegut en el panorama occidental d’aquella època.
Aspectes positius:
El gran valor d’aquest recull és la seva funció de pont cultural. Per a molts lectors de parla hispana, aquesta antologia va ser una de les poques vies d'accés a una ciència-ficció molt diferent de la nord-americana o britànica. Els relats solen tenir un to més filosòfic o social, amb una mirada crítica (encara que subtil o camuflada) cap a la tecnologia, el progrés i la condició humana.
També cal destacar l’originalitat de molts dels plantejaments. Els autors sovint parteixen d’idees científiques plausibles o d’escenaris futurs per explorar dilemes ètics i morals, tot sovint relacionats amb el col·lectivisme, la utopia, o els límits del coneixement.
M'han agradat especialment "Una chiquilla a la que nunca le pasa nada", de Bulichev, i "Los cangrejos caminan sobre la isla", tot un clàssic d'Anatoli Dneprov.
Aspectes negatius:
Tot i això, l’antologia no aconsegueix mantenir un nivell uniforme de qualitat narrativa. Alguns relats són brillants i provocadors, però d’altres tenen una trama una mica descompensada. A més, l’edició d’Orbis és correcta però limitada. La traducció funciona però no brilla, i manca de pròlegs o anotacions que contextualitzin millor els autors i el moment històric. En una obra tan ancorada en un context sociopolític concret, això és una carència notable.
Conclusió:
"Lo mejor de la ciencia ficción soviética I" és un volum amb alt interès històric i literari, sobretot per lectors aficionats al gènere que volen ampliar horitzons més enllà del cànon anglosaxó. No obstant això, el conjunt és irregular i l’edició podria oferir més elements per ajudar a una millor comprensió i gaudi. Una obra recomanable, però no imprescindible amb excepció del conte de Dneprov al qual he fet referència.
Una lectura interessant però amb clars alts i baixos.
Portada:
La il·lustració de la portada de "Lo mejor de la ciencia ficción soviética I" (Orbis, 1986) és una composició visual potent i enigmàtica que capta immediatament l’atenció. Amb formes orgàniques i tubulars que evoquen tecnologia alienígena o vida microscòpica avançada, crea una atmosfera d’intriga científica i exploració desconeguda. Els tons freds i la sensació de moviment flotant transmeten perfectament l’esperit especulatiu i visionari de la ciència-ficció soviètica. És una imatge evocadora que convida el lector a endinsar-se en mons desconeguts plens de possibilitats intel·lectuals i fantàstiques. L’autor de la il·lustració és T.C. Gilsanz.
*Autores varios. Lo mejor de la ciencia ficción soviética I. Biblioteca de Ciencia Ficción 62. Editorial Orbis, SA. Barcelona, 1986. 191 págs. Traducción de los cuentos de Sebastián Castro y Antonio Molina García. ISBN: 84-7634-565-8