Tots els lectors busquem, a través de la literatura, històries que ens facin viure experiències úniques i emocionants. I és a través d’aquesta cerca que, de tant en tant, descobrim llibres i escriptors inoblidables, capaços de remoure alguna cosa en el nostre interior. L’admiració que hi sentim els converteix en referents, i és la que fa que alguns lectors també vulguin ser escriptors.
It. Abans d'Stephen King, mai una paraula tan curta havia expressat tant
Hi ha la temptació d’imitar els escriptors que ens agraden, però encara que ens hi esforcem mai no aconseguirem assemblar-nos-hi gaire. Perquè si ens fixem en ells és, precisament, perquè són molt diferents de nosaltres. A més, tots tenim un punt de vista únic i particular sobre el món que ens envolta, i és aquest punt de vista el que es plasma en tot allò que fem, en siguem conscients o no. L’element que ve de sèrie, no el podem triar.
Un bon cafè sempre va bé a l'hora d'escriure o de llegir
Amb una mica de sort, els autors a qui admirem ens podran deixar pinzellades del seu estil, o una mica de la seva gràcia i clarividència. Però on realment rau la seva importància és en el fet que són capaços d’estimular la nostra creativitat, d’empentar-nos a voler fer alguna cosa que s’hi assembli, encara que sigui mínimament.
Alguns dels llibres que tinc a les prestatgeries de casa
Tots tenim les nostres preferències, i per a mi, el TOP 15 dels millors llibres que s’han escrit són els següents:
- Sinuhé, el ecipcio (Mika Waltari)
- La historia interminable (Michael Ende)
- La dama de las camelias (Alexandre Dumas, fils)
- It (Stephen King)
- La otra parte (Alfred Kubin)
- El lugar (Mario Levrero)
- Pandora al Congo (Albert Sánchez Piñol)
- El valle de las luces (Stephen Gallagher)
- Clase nocturna (Tom Piccirilli)
- Solaris (Stanislaw Lem)
- Pórtico (Frederik Pohl)
- Seda (Alessandro Baricco)
- La mujer del viajero en el tiempo (Audrey Niffenegger)
- Història de Pi (Yann Martel)
- Déjame entrar (John Ajvide Lindqvist)
* He posat el títol en l’idioma en les quals me les he llegit.
Sinhué l'Egipci és, segons el meu parer, une de les millors novel·les de la literatura universal
Aquestes obres m’han aportat elements que cap altre llibre ha estat capaç de donar-me, m’han fet emocionar i han provocat que, per un motiu o un altre, no me’ls hagi pogut treure del cap. I gràcies a ells escric. Cal dir que l’ordre de la llista és intercanviable, cadascun d’aquests llibres és igualment especial per a mi. Tots són fantàstics i extraordinaris, sens dubte obres mestres de la literatura universal.
Però el món de les lletres és molt ampli, i quan faci un TOP 50 també inclouré Frankenstein, de Mary Shelley, y Hellraiser, d’en Clive Barker (encara que a algú li pugui sonar estrany). També haurien de ser-hi alguns dels contes d’en Phillip K. Dick, i d’altres llibres meravellosos que encara no he tingut l’oportunitat de descobrir.
Algunes pàgines manuscrites d'un dels meus contes
I si tornés a nàixer i hagués de triar algú altre per reencarnar-m’hi, m’hauria agradat ser en Dennis Lehane (la seva sèrie de Kenzie & Gennaro representa la culminació absoluta de la novel·la negra), en Mikel Santiago (tots els seus llibres són bons) o la Matilde Asensi (una gran mestra de la novel·la d’aventures). També hauria estat bé ser en Marsé (inigualable), en Sánchez Piñol (el geni del qual encara no ha estat valorat en la seva justa mesura) o l’incommensurable Stephen King, una figura que ha aportat més a la cultura occidental que qualsevol altre escriptor viu.
I, per què no, tampoc no m’hauria importat ser en China Miéville, autor terriblement original. Reconec, però, que m’agrada ser qui sóc. Ningú no és perfecte.